Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego Leczo :)
Składniki:
- 4 duże papryki
- 1 żółta i 1 zielona papryki do smaku
- 4 średnie pomidory lub 1 puszka obranych (najlepiej pokrojonych)
- 4-5 pętek kiełbasy śląskiej
- 1 duża cebula lub 1,5
- 4 ząbki czosnku
- papryka czerwona w proszku (słodka i ostra)
- bazylia
- oregano
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Naczynia:
- patelnia duża
- głębokie naczynie typu wok z przykryciem
Przepis:
Paprykę, kiełbasę, cebule kroimy w kostkę.
Pomidory drylujemy, obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki.
Czosnek siekamy bardzo drobno.
Do głębokiego naczynia wlewamy na dno oliwę z oliwek, dodajemy paprykę i smażymy aż puści soki, następnie przykrywamy ją i dusimy ok. 15-20 min, aby była mięciutka.
W międzyczasie zajmujemy się drugą częścią.
Na patelnię wlewamy na dno oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy kilka minut do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy ok 15-20 min.
Kiełbasę doprawiamy dowolnie, ja użyłam w tym celu soli, pieprzu i odrobinę vegetty w proszku.
Wróćmy do papryki.
Kiedy papryka już zmięknie, dodajemy pomidory i gotujemy aż pomidory się rozpuszczą, a cała konsystencja zgęstnieje nieco. Przed dodaniem pomidorów można odlać część soków, które puściła papryka ponieważ może ich być za dużo i gotowanie zajmie więcej czasu.
W końcu dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulką do papryki i przyprawiamy do smaku. Polecane przyprawy to papryka w proszku oraz zioła - oregano, bazylia, ewentualnie zioła prowansalskie.
Połączone składniki gotujemy około 15-20 min aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego
dawno nie mialam a uwielbiam takie leczo :)
OdpowiedzUsuń